Thursday, September 17, 2015

lerai tulang belulang

kisah semalam dan dulu semalam

selasa 15/9/2015
Hi.. i x berapa sihat.  sakit tekak.  mata berair je.  sema2 jugak.  maybe jerebu ni effect kuat sgt pd i kali ni.  badan pun sama.  i paham kalu u nak kata badan i dah tua.  i ngaku mmg tuo dah... empat pulut tuttt dah umur bukannya buleh ngaku sihat selalu.  tapi urat2 badan kali ni nangkap kat tengkuk.. shakittttt.  kat bahu jugak.  kat kat betis lagi.  tempat2 tu buat i stress gilerrr.  mmg semalam buleh lerai badan dgn tulang kalu ikutkan tak laratnya.  ekon opispun sgt2 tak membantu badan ni, walau jeket merah tebai i tu selalu saja i sarungkan.

mengadu jugak kat kanda.  kenalah mengadu kan.. sapa lagi la tempat nak ngadu.  tapi cam biasalah.  dipandang sepi jer.  maybe selalu sgt sakit pun nyusahkan je mengadu ke dia.  dah dia pun bukan caring pun.  apalah diharapkan.  sebenonya i ni kan jenis manja dan mengada tak tentu hala.  Org tak dulikpun i tetap nak mengadu and ngada2.  janji i dah bitau i sakit badan rsa nak demam.  at least kalu dia balik keje tgk i dah tepeleot kat ataih katil tu... dia paham2 lah.  orang manja cam i dapat lak kat org yg super duper uncaring.. tu lah kisahnya.  jeles tau bila dengor kawan2 citer laki dia jaga dia beria2 walau dia cuma pening2 sket jer.  ye ler, ikut sejarah kalu pening sikit2 ko tak j aga bini kau, dia jadi lagi teruk sakit, tak buleh nak urus rumahtangga utk kau, tak boleh tengok2 kan anak2, and tak buleh jaga makan pakai kau, nanti lagi susah idup kau kan?  hargai lah pasangan anda masa dia sihat dan jagalah dia masa dia sakit or seblom melarat.  sebab kita pun tak tau sampai bila dia ada dengan kita.  ntah2 tu lah terakhir kali dia mintak perhatian kita.  pehtu dah sodakollahul adzim.  abislah kisah dia or kita.. kann?  pesanan i cuma.. jagalah kesihatan, jagalah kesihatan dan jagalah kesihatan.  walau ajal tak kira sihat sakit tua muda, kena selalu berusaha menjaga kesihatan utk mudah beribadah ye tak?

bila kita selalu sakit, kita jadi beban kat pasangan.  mmg ler kita taknak jadi gitu, tp dari pemerhatian i ni, mmg akan menyebabkan dia jadi bosan, letih dan menyampah melayan kita yg asik sakit.  unless dia mmg seorang yg caring dan sgt2 sygkan kita,  dan dia percaya dgn menjaga kita Allah  naikkan darjat dia di sisi Allah sebab kesabarannya tu.  ada ke org macam ni?  ada kan.. walaupun rare/sgt susah dijumpai sekarang ni.  i pecaya mmg masih ada.  i pun nak sgt yg macam ni, buleh dapat lagi ker?  ngekkk.. yg ada ni pun i dah syukur alhamdulillah i ada.  dia tak caring, but dia ada la jugak di situ.  hek hek.. jgn dikata aku ni tak reti bersyukur lak.. huhuu.. jadi bila kita sakit or pasangan sakit.. paling penting skali ialah, sabar sabar dan terus sabar melayan kerenah dia.  banyak gak org bercerai berai tinggalkan or ditinggalkan pasangan sebab tak larat melayan sakit yg mcam takde masa depan nak baik, so, kita usahalah buat yg terbaik utk diri kita dan pasangan ok?  easy to say and very difficult to handle.  but itulah kehidupan, yg tak selalunya indah..

dulu semalam balik keje rasa tak larat tu, wassup ety anak buah den yg comey tu.. ngadu gak ke dia.. aku rasa nak demammmm... mmg lah aku ni suka mengadu kan?  so ety kata, why not pi massage teh?  gi la relax2 kan badan tu.. yg sakit2 tu.  ajak dia, katanya dia balik lambat 9pm, maka dia suggest ajak mama dia, who is my along.  so i called, soh along standby depan umah.  along ok sokmo bab ajak jalan. ekekek.. best kan ada org yg gini bila2 kita memerlukan.. i am soooo thankful along and ety dah ada dekat dgn aku.. alhamdulillahhh.  sampai depan umah amik along terus stret to slyg mall gi umah urut.. cewahhh.. tempat biasa tu, kak anne dah ready nunggu appointment.

dia selalu urut aku takde la sendawa.  kali ni aku rasa sendawa teruk sangat.  aku pulak jenis yg tak reti  nak kuar angin sendawa ke kentut ker.  tu yg menambah kot sakit badan ni.  huhuu.. sakit ya Allah.. bila dia urut dia ngaku aku byk giler angin.  mmg la kann.. hangin sokmo aku ni.  so bila dia tengah urut, aku bitau dia, concentrate bhgn tengkuk, bahu and betis.  tapi dia urut gak montot, ya rabbi sakit nyahhhh.. tahankan je lah.  balik tu aku menahan bekas2 diurut dan sakit tu membuatkan aku tidur dgn lenanya.. alhamdulillahhhh..

pagi semalam bangun jugak alhamdulillah.  walau badan tak berapa nak sihat lagi, kerana cuti hari mesia, semua ada, aku usahakan masak yg kanda and azmeer suka.. supaya dorang tak lupa rasa masakan aku.. cewahhh.. sebab lama aku tak masak asik kena tinggai dgn kanda 2minggu aku jadi tak syok nak masak.  ni ada masa, masakkanlah supaya mereka tau aku mmg kasih dan sayangkan mereka.  tu je mampu ku lakukan.  masak tanda sayang, buleh, ekekekeke.. buat apa2 pun biarlah dari hati ye tak, kerana Allah pulak.. hmmmm

uih, panjang ya amat.


No comments:

Post a Comment