Thursday, March 10, 2016

amal kebajikan

sebenarnya keje amal kita jangan kita heboh2kan.  mmg aku taknak heboh2 kan, aku cuma excited dapat join grup baru ni, namanya Lessgone Feed the Homeless and nak share my experience jer.., utk memberi sedikit barang2 keperluan utk org2 gelandangan kat kl.  selalu dengar je org buat, selalu tengok gambar kat tv or suatkabau.   this time aku turun sendiri.  thanks to Puspahatiku, yg telah memberi peluang join mende2begini.  kalu ikut sejarahnya.. memberi tu sangat2 lah dituntut agama.  memberi ni bukannya faedah kepada yg dibantu, tapi lebih kepada si kita or sesiapa yg memberi tu.  bukan di sini, tapi di akhirat sana, in sya Allah.

Grup ni pulak, tak buat bagi makanan basah pada homeless tu.  dorang dah buat survey la jugak, kan?  mostly homeless ni nak barang keperluan.  kadang2 deme ni duduk pun tepi2 jalan, bawah2 jematan, dalam kawasan masjid dan macam2 lagi.  ntah bila dapat mandi ke bersiap2.  sedih gak mikir.  ntah ada keje ke takde.. or just takde umah, tapi ada keje.  balik keje nak tuju ke mana kalu takde umah.  or just tuju tempat lepak2 yg biasa.  homeless ni bukan semestinya seorang je pulak tu.  ada yg sekeluarga kauuu... 3, 4 org dengan anak yg kecik.. huhuu sedih benor.  nak tido selamat ke?  tengah ko sedap2 tido, tiba2 org amik anak kau tanpa kau sedar, cemana?  yg pempuan pun.. sebab ramai jugak homeless, takut jugak nk tido tiba2 ditarik dan diperkosa.. huuuu.. takuttt.. semua berkemungkinan.  kadang2 kita baik, org sebelah kita taktau hatinya.. berhati2 je lah.  sian kan, mikirkan hidup deme?

this grup lebih memilih utk bagi barang2 keperluan macam baju, sabun, syampu, sikat dan macam lagi keperluan seharian.  bagus jugak, sebab, makanan dah terlalu banyak, lagi2 hari jumaat, semua org yg baik akan bersedekah utk mereka2 ni.  grup ni tak bagi kami close sgt dgn homeless or tanya2 or amik  pic mereka.  ini demi menjaga hati mereka dan maybe keluarga mereka yg mungkin di kampung or di bandar lain yg tak tau kehidupan homeless nih.  ada juga ayah yg keje di kl, tapi family semua di kampung.  tak mampu menyewa rumah, mereka duduk la bergelandangan saja, demi menghantar wang ke kampung.  kesian kan?  so, kita nak buat amal kebajikan pun kena tengok2.. biarlah betul2 baik niat kita tu demi menyuci diri kita, bukan buat baik utk nampak baik di mata org.

tengok pic masa kami agih2 bebarang ni.  harap aku selalu ada kesempatan utk terus berkhidmat membantu mereka dan sapa2 saja yg memerlukan..










No comments:

Post a Comment