Friday, March 11, 2016

sup sayur suriani..

akak boring haa. kojo takdo.. system down.  ontah apo dibuek dek cawangan australia kek system.  so,  harini sehari la takdo kojo2 system.  akak suko kojo akak sebab tak banyak deal dengan org sgt.. deal dengan system  je.. so, system down.. akakpun down la bab kojo ye. ehehehe.. sebonarnya, sonok gak sikit.. sikit je laa.. mana tak sonok.. boleh rehat la sikit.. dari tengok email yg berderet2.. kalu 1 email 1 job takpo.  dapek lak request yg extra hebat.. 1 email ado beratus2 job.. haaa.. sonyum la akak nak membuek nyiapkan job2 tu.  akak redho sangat masih ado kojo ya Allah.. syukur Alhamdulillahhh..

harini nak share resipi.. ekekeke.. gilo ko po kau su  nak share resepi.  eh, jangan.. ni resepi den pun belajar ngan org.  cemano nak buek sup sayur jadi tambah ummmph.  jangan ingat semuo org tau buek sup sayur tau.. ekekekek.. den lolobeh yo kannn?  ekau nak amik, amiklah,, ekau taknak pun takpo.. ado ko den kisah? ..


sup sayur campur

bahan2 (berat or byk mana ikut rasa)
kobis panjang
kobis
pak choi
cendawan
cendawan telinga kera
cili api - dihiris serong menjadi dua
udang
sotong
bawang putih - dimayang halus
bawang merah - dimayang halus
garam
minyak utk menumis
air
serbuk lada hitam

cara2 menyediakan:
mula2 panaskan minyak dulu, tumiskan bawang putih and merah.
bila dah naik bau, masukkan udang and sotong dan masak sekejap.  masukkan air.
once air mendidih, masukkan semua sayur2and dan jugak cili.
masukkan garam dan serbuk lada hitam dan rasa secukupnya.
tunggu sekejap lagi.. taraa.. sudah.. tutup api..
sedia utk dihidangkan.

sup ini jangan kata kita boleh sediakan dengan pantasnya.. suami kita, anak2 kita yg dah remaja pun boleh mencuba memasak dan menjadi hebat.  apa dehal sup sayur kalu megi ko dah terror masak, kannn?

selamat mencuba ok?








No comments:

Post a Comment