Monday, November 26, 2007

Dah Doa Selamat

24 Nov 2007

Along & angah dah mai since the nite before, so mak advised us to mangun awai nak buat benda2 yang sepatutnya.

Aku kena antar Amal gi klinik pagi ni, nak bukak itu clamp..
Ramainyer orang bawak anak2 bersunat kat klinik tu.. meriah, bisa kaya itu dokter Khalid tiap kali menjelang cuti skolah. Sorang budak, 110, kalu 100 berapa? 200 berapa? Kalu sekampung pakat dapat ke dia? Hmmm….

Korang nak tau? Bukak plastic (clamp) kat anu si Amal tu lebih siksa dari memotongnya dulu. This time, plastic tu dah melekat benar kat kulit, sebab itulah Amal tak tahan sangat sakitnya. Seksa benar… memang benar2 seksa aku lihat anak aku menderita dan meraung menjerit menahan kesakitan. Dah buang tu, lega, nak tunggu baik jer. Akupun turut nangis bila dia meraung dan menjerit kesakitan menahan sakit. Uhhhuuuhuuu!

Anak2 mak yang, dedua Alif & Harith tak dapat buang the second part of the plastics. Dorang lagi jenuh. Mak yang ampir ilang akai, takde laki dia, bebudak naik kepala, bengang gak aku tengok! Well, bebudak ada yang lebih ngada2nyer!


Sampai kat umah, abah takde… dah janji ni, tunggu aku balik nak gi amik daging kambing sesame. Kena pulak carik dia kat kedai kopi. Dah amik daging tu kat ulu yam, terus proses, masak memasak sampailah kol 5 lebih gitu.. Letihnyer, lagi2 kanda takde.

Malam buat kenduri doa selamat, kawan2 abah datang tolong bacakan doa sambil buat kenduri aqiqah anak acu, si Mikail! Penat jugaklah malam tu! Walaupun Cuma 2, 3 kerat jiran2 yang hadir, but yang penting dapat baca doa selamat.. dah selamat!

25 Nov 2007

Hari ni kenduri siang, I mean lunch onwards pulak. Ramai yang datang, lebih pada ari raya plak, seronok melayan tetamu. Ada datang nak melawat anak2 yang bersunat dan ada yang datang just to have lunch, gitu! Layannn…

CT Zen boleh plak kena pangge keje, terpaksalah Salim & bebudak je datang. Jana pun ada sekali. From office plak, kak normah, kak tim and Mira came with family. Syiok dapat jamu kengkawan makan. Amal bagi kak normah tengok anu dia dengan syarat bayar dia RM10.. tah mana dia dapat trick tu! Anyway, Amal managed to collect RM160 sedekah! Mmm.. boleh tahan kan? Dah kuar ngan ayah dia semalam beli autobots sekali dengan untuk Ameer!

Nak tergelak kelaku Amal… teringat dia bley kata bila aku tanya dia, kenapa dia bersunat, nak tau dia jawab benda? Dia boleh kata “sebab Amal nak kawin”.. kih kih kih, sumpah aku tak pernah ajau tu, tau!

3 comments:

  1. hheheheh diorang dah jadi anak teruna sekarang :D

    ReplyDelete
  2. aiyo...seb bek haku dah sunat...tatutnyer

    ReplyDelete
  3. anak sapa lah tu ekk.....

    ReplyDelete