Monday, October 13, 2008

Membiak part II

Hari Jumaat aku dapat call dari Amal kat umah, saying hamster ibu, Ryuki, dah melahirkan lagi.
Aku soh dia cek berapa ekor. Amal kata 4 ekor and still on going that time.
Lepas dia balik solat Jumaat, dia sms informed aku ada 10 ekor altogether of baby hamsters.
But when i counted them baik2 malam tadi, cuma ada 9 ekor, meaning lebih sekor je dari last kelahiran.

Mmm.. menjadi betul pembiakan hamster2ku inih. Baru lebih kurang 35 hari yang lalu dia dah beranak 8 ekor, but mati 2, tinggal 6. All 6 ekor tu sumer dah besau2 and sihat. Comey2 belaka. Macam2 komen aku terima dari adik beradik and kawan2. Ada yg suggest aku buat perniagaan hamster dengan letak sign board "hamster ada dijual di sini" kat depan rumah, ada yang soh aku bagi pil perancang kat Ryuki dan memacam lagi .. ada ke fatut?

Masrin laki Semah plak suggest aku buat gerai kat pasar malam, siap jual sangkar2 berbagai jenis bersama2 dengan segala keperluan lain macam makanan, serbuk2 kayu dan jugak vitamin2 untuk binatang itu. Juallah murah2 dalam 7, 8 hinggit sekor, kan? Aku beli Ryuki ngan Ryuga dulu sekor 12 hinggit je.. Tentu buleh laku, kan?

Itu memang idea yang baik. Akan ku usahakan jika dalam masa 2 bulan selepas ini Ryuki atau mana2 hamster lain melahirkan baby lagi.. heheh!

6 comments:

  1. kalau biak banyak banyak boleh buat satay ni umi :D

    ReplyDelete
  2. hahahaaa ... tak leh bayangkan laaa cucuk hamster cicah air asam, camana ler agaknye .. slurp ..

    ReplyDelete
  3. mana gambarnya???wah..hebat tol kejantanan papa dey all..ahahaha

    ReplyDelete
  4. Ye lar, mana gambar hamster yang comei-comei itewww....

    ReplyDelete
  5. hi butaseni..
    tima kasih komen anda yang membina sangat nih.. tak pernah terpikir ke situ plak.. tentu eksotik makanan itu kan? eeeeeeiiii...

    Alice.. ko pun sama, takde la pikir lain, makan, makan dan makan.. gelikkk!

    ReplyDelete
  6. hi anul and ahni..
    masa i buat entry tu kan, i dah cuba taruh gambo ryuga, bapak segala hamster2 i tuh, but blogger problem la hari tu, cannot upload the photos, sabau je lah!

    ReplyDelete