Monday, August 22, 2011

aku takde masa laa

haa.. tajuk kenalah catchy sket... baru menarik, tertarik kau memang dabomb.. kan?




hik.. takde laa.. akak nak tunjukkan bahawa bisnes akak tetap berjalan samada akak terima bantahan ataupun tidak. kita kaji sikit apakah bantahan2 yg biasaaaa kita jumpa dalam percubaan kita nak ajak member (letakla nama dia cik embon) utk sama2 buat bisnes macam kita...





apa kata dia? dia kata ..

"aku takde masa la su.."

kita kena jawab or mengendalikan bantahan dia dgn 3 cara..


1. aku stujulah kata ko tu embon, aku dulupun pikir banyak masa perlu nak buat bisnes ni. takpe, cuma ko pikirlah, allah bagi aku 24 jam, dia bagi ko kurang ke?.. tak kan.. sama je kan, 24 jam jugak... kalo ko pikir ko takde masa tapi ko sibukkk 24 jam mencari duit dan ko dah senang, takpelah. tapi kalu ko keje teruk dari sehari ke sehari tapi duit tak cukup2 and takde masa nak enjoy hidup, aku rasa cara ko tu dah salah.. lebih teruk lagi kalu someting hepen kat kau, katalah kau jadi cacat ke 6 bulan or maybe tak dapat keje langsung lagi, how? bertambah teruklah lagi kewangan ko, kan?


dalam bisnes aku ni, ko cuma perlu luangkan sikit je masa sehari, dalam 2, 3 jam utk memberpolehi keuntungan yg banyak. pastu ko akan ada masa & duit bersama2 family ko utk enjoy masa dgn dorang.. haa.. best tak?



2.. eh.. ko takde masa sebab ko asik sibukkk je kan, keje buat ko sibukk sentiasa, kan? baguslah tu embon oiii.. aku pun memang nak cari org yg sentiasa sibuk.. kerana, org yg sibuk biasanya tak malas keje, eheheheh.. bisnes ni menyediakan peluang yg sgt besar kpd manusia yg fantastik loba2 yg tak ingin merasa kesibukan saja sepanjang hayatnya.. cuma pada awal2 nya saja!!



3. embon, embon.. semua manusia sama je masanya 24 jam, tapi ada manusia yg sebaya kau embon, dah bina kerjaya dan bisness dorang dah maju. kenapa? kerana mereka bijak gunakan masa mereka dgn sepenuhnya dgn mendulukan perkara2 yg penting pastu baru yg kurang penting. ini bisnes besar embon, tentulah pengorbanan sedikit masa lapang ko diperlukan. kasilah dirikau dalam 3 hingga 5 tahun, pasti ko pun boleh lihat perbezaannya. kalu ko masih keje je berapa keuntungan atau kenaikan gaji ko buleh dapat, tentu ko tak dapat menikmati keuntungan sama macam dalam bisnes.. haaa..


ada banyak lagi bantahan di luar sana.. nanti akak share pasal org kata dia tak suka menjual plak... tungguuuuu!!


2 comments: