Thursday, June 14, 2007

Your neighbor

The Prophet Muhammad (Peace of Allah be upon Him) said:

The best of persons in God's sight is the best amongst his friends; and the best neighbors near God is the best person in his own neighborhood.

So, adakah anda seorang jiran yang baik di tempat kerja, di rumah atau di mana-mana saja?
Sudahkah anda mengucapkan terima kasih di atas bantuan yang diberikan sewaktu anda memerlukan?
Apa perasaan anda jika dikata sebagai bangsa Melayu, tapi tiada budi bahasa, sopan santun dan sifat ketimuran yang memang kita cukup terkenal dengannya?
Ataukah kita mungkin sudah tidak lagi memandang tinggi akan sifat-sifat dan nilai-nilai murni yang dibawa olah nama keturunan Melayu itu?

6 comments:

  1. tapi zaman sekarang bukan semua jiran yang boleh di harap sangat........

    ReplyDelete
  2. masalahnya kalau jejiran semua melayu,kepoci pulak.jadi baik duduk rumah diam-diam.kalau jejiran banyak cina ada anjing pulak,baik duduk rumah diam diam.
    kalu india bising pulak 'aregere arugere',baik duduk rumah diam diam.hehehehehehe
    tapi yang paling penting sopan santun,hormat menghormati,tolong menolong dan yang utama senyumlah dan ucapkan terima kasih.hehehe
    (saranan KeKKWa)hihihi salam

    ReplyDelete
  3. jom ler kita pakat-pakat buat kelas tusen special utk ajar sivik / tatarakyat.

    ReplyDelete
  4. Q - Kalau dalam blog kita tak cakap timakasih tak per ker? sebab penat cakap je tapi tak dak audio, tuan blog tak leh dengar.

    A - NOT APPLICABLE

    (sendiri tanya sendiri jawab)

    ReplyDelete
  5. thanks guys,
    nak ajarrrr orang kata "tima kasih" jer, berbudi bahasa, orng memberi kita merasa.. gitu-gitulahhh.

    aku sangat gerammmmmm, bukan kat jiran tetangga, but jiran sekerja yang tutttttt..

    ReplyDelete
  6. kewajipan seorang Islam kepada saudara seIslamnya ialah;

    -menjawab salamnya
    -memenuhi undangannya
    -menziarahinya ketika sakit
    -mengiringi jenazahnya

    ReplyDelete