Wednesday, January 14, 2009

Lapar

Korang tau tak yang aku ni gemuk tahap gaban?
Tau kot.. tengok gambo2 sumer mmg gemuk, kan? Berat weh.. tak terbawak.


Aku sedang berusaha keras (ye ke?) nak nguruskan lemak nih.





Tapi aku suka makan.
Tapi aku selalu gak exercise kat gym.
Tapi aku kena masak bila anak2 kata "umi, lapar ni...", berkali2 diikuti oleh kanda yang tanya .. "awak masak apa malam ni?"..
Jadi tukang masak ni, walaupun tak professional, still tercabar, tau.. ye la kan, masak pulak sesedap belaka (jgn mare!), maka.. bila dah siap masak, aku akan makan sket... tirgoda!
But, bila kita makan waktu malam.. taulah akibatnya, kan?





Ini semua alasan.





Aku patutnya:

  1. Kena banyakkan makan buah2an, sayur2an and banyakkan minum air.
  2. Tingkatkan exercise, maybe dari 30 min tambahkan jadi 50 min ke.
  3. Pegi berjalan ke pasar atau sekolah anak2, atau ke kedai beli barang2.
  4. Selalu bawak anak2 ke kolam sri siantan dan bukan duduk tunggu mereka, sebaliknya berenang bersama.
  5. Beli reket baru (lama tu dah teruk benau) and cari gang untuk sesama berlatih
  6. Jangan suka tido bangun lewat, but make sure u go out and walk during weekend mornings.


Pasukan sorak umi!!

2 comments:

  1. gemuk tak per asalkan sihat dan abang sayang dah le hehehe..

    ReplyDelete
  2. gemok tak leh...kena maintain berat yg ideal baru sehat, dokter cakap, bukan aku cakap k :)

    ReplyDelete