Wednesday, April 16, 2014

semalam sudah berlalu.. tinggalkan kuu

jadikan ia kenangan.. so.. apa berlaku semalam?
hmmm.. bosan sokmo.. hari2 pun bosan.. sibbaik aku ada keje kan.. if not.. mau aku pi tido je la kat umah agaknya.. ni la agaknya yg akan aku lakukan if aku tak keje.. i mean dok umah jadi surirumah..

hmm.. bangun pagi, kejutkan kanda, anak2 bersiap2 nak buat bekfast.. goreng nasik ker, goreng nuggets kopok lekor ke, roti telur ke.. or if telebih rajin, i would just make nasi lemak.. huiyo.. i really doubt myself cookin nasi lemak so early in the morning.  haaaa.. if i m on a daily bfast and on a malas mood, i would just take out the fresh milk from the fridge and then letak cococrunch for the kids. hahaaa.. so malas of u is the normal thing su.. ngehhh.. anak2 pun suka amat cococrunch.. macam homputeh gak dorang ni.. dari kecik aku tengok selera dorang mmg sgt omputeh.. walapun makpak melayu tulen nih..  hehehe.. 


bab siapkan bfast dah settled, i would make sure i send them out till muka pintu.. kanda tentu2 lah nak kopi or milo ke sebelum pi keje.. taknak makan aih... so, aku cium and peluk dia sudah.. babai kanda.. and anak2.. ameer kalu aku ada di rumah tentu mengada nak soh aku hantar dia gi sekolah.. so aku pun bebel laa.. ayah dah belikan ko beskal dekkkk.. mahai tuuu.. gunalahh.. kunci elok2 ok.. ayah takpelah ko mintak hantar gi sekolah.. naik moto, kalu umi nak hantar ko dgn kereta.. takpelah nak.. umi taknak.. hehehe.. abis2 dia bising, dia pegi jugaklahhhh.. amal senang.. pegi je sekolah lepas sarapan.. tengok jimmy dulu, bagi jimmy makan dulu lah dia sebelum pi sekolah..  

once dah pegi semua.. aku nak buat apa?  hey hey hey.. bukak tivi la dulu.. dengar lah tanyalah ustaz.. biarkan hari berlalu dengan bosan.. tapi ilmu harus kita isikan sikit2 ok?  aku ni dahlah jahil.. dapat pulak suami yg soleh.. haiiii.. Allah je la yg menjaga aku dunia akhirat.. kalu aku tak cari sendiri, mmg berdosalah hidup aku ni kan.. so, dengarlah apa2 yg dapat kat tv.. citer aku suka tu.. 30 minit ust. don tu lamo bona dah tak tengok.. ntah ada lagi ke tak sekarang ni kat tv9 tu.. tapi yg tu malam laa. hehehe.. jgn cari alasan ok su?
pastu barulah nak basuh kain ke, nak basuh pinggan ke, nak keluarkan lauk dari peti ais nak masak tengahari la kononnyaaaa... hehehe.. ini semua aku andaikan aku tak keje ok?  dah siap2 aku mandi laaa.. eh, tadi tak mandi yek.. aaa.hhh.. tak pi keje, baik takyah mandi awal2.. pehal berebut dgn laki and anak2 nak pi sekolah?  so, lepas mandi dah pakai kemas2.. haruslah aku tido.. hehehe.. best wooo.. syahdu tau umah aku bila siang2.. nyamannnn.. tak panas so, sedap giler tido.. dapat 2 jam max tu dah kira best sgtlah tu.. dah bajet nak bangun and masak.  masakpun kena pikir lah.. kasi dorang makan sedap and berselera.. mmg letih gak la dok umah ni aku dengar dari para ibu2 dan isteri2 yg dok nak mikio apakah menu dari sehari ke sehari.  huiiiiiiii... beratt.. yg penting, lauk tu mustilah berkhasiat.. ntah apa la aku nak masakpun tak pasti lagi.  depends on the bahan mentah la kot.  kalu anak2 aku mmg senang nak tackle.. masak kicap, masak merah, masak tomyam, goreng2 yg tak pedas.. amal tak makan ikan, so ayam or daging laa.. or telo.. kanda pulak, make sure ada kuah2 and his feveret is kari, some time masak asam pedas, rendang asam and spageti.. mudoh lah.. senang je jaga perut suami kalu dah tau.. kehkehkeh.. senang nyer.. perut and selera bini ada tak laki amik tau?  bini nak lebih ke kurang ke ada dia kisah tak.. heheehhe.. takdo selalunyo.. ikut yo lah kondak dio.. tak redho kang bedoso.. huk huk



apa lagi?  lepas siap masak, lepak2 lah lipat kain ke, mop rumah ke, aduhaiii.. malasnyaaa.. nak tido kang anak2 balik lak.. so, pi jalan umah mak jap lah.. borak2 dgn mak and along.  tentu byk citer dapat kat sana.. hahahaha.. bosan dowhhh.. tak borak kang beku.. huuuu ... ada jeki mak masak best, or along masak best, dia bagi pulakkkk.. tambah lauk akuuu.. yeahuuuu.. gilo kan.. 

memang bosan laa.. aduhaiii




petang sikit aku sure pi lari ke gym or cari gang main badminton.. cewahhh.. konsep nak hidup sihat harus diamalkan.. takpun pi main layang2 or tengok org main layang2 jer.. amacam.. still bosannnnnnnn.. sebonar ey.. den rindu kehidupan gym dennnn.. 


2 comments: