Sunday, October 08, 2006

Tersepit di situ


Jumaat, Ramadhan 13
Tersiksa betul aku.
Aku fikir bila dia dah pindah ke tempat lain (walaupun cuma jauh sikit), aku dah tenang. Syukur Alhamdulillah, Allah telah makbulkan doaku!
Tapi rupanya bila dah tak nampak di mata, dia gunakan peluang untuk menjadi pengintip tak bergaji. Semua tu bertujuan untuk memporak perandakan persahabatan aku dengan kengkawan.
Garf, cubalah ko ubah cara hidupko tu.
Aku bukan nak mengungkit, but bila kenang-kenang, masa kao baru join, walaupun aku tak berapa berkenan cara kao view life and work, aku tetap tunjuk ajar kao, kerana pada aku kalao aku mengajar org lain benda yang aku tau, Allah akan anugerahkan aku lebih banyak ilmu.. insyallah, aku jadi lebih pandai. Terpulanglah cara apa ko guna untuk menambahbaikkan ilmu yang aku ajar tu. Aku tolong mana-mana yang perlu supaya dia senang buat kerja..
But, bila dia kata aku kedekut ilmu, akupun heran. Apa lagi nak diajarkan! Seingat aku ko memang manusia lembap tahap cipan. Memang kengkawan lain pun bengang dengan cara kao tu, bodoh sombong. Asyik-asyik comparing the firm with your previous firm. Dey, kalo da bagus ngat previous firm tu, naper lak ko mai sini?
Rupanya dia memang attitude problem.. tu yang kena cari kerja tempat lain. That's why dia takde kawan. Even kat sinipun takde sapa mao kawan ngan dia. Hati busuk, prasangka teruk, mulut... Astaghfirullah hal azim...habis pahala posa.
Aku kaki buli? Aku garang? Pushy? Takmo bagi kerjasama kat ko?
Pergi mampus lagi baik...
Gunakan orang lain untuk eksploitasikan aku, boleh? Burukkan nama aku, seswai?
Kao tentu paham kenapa aku boikot kao. Aku lebih rela jauhkan diri dari bergaul dgn kao. In fact, aku tak nyesal langsung buat gitu.. kerana aku tau.. my decision is right!!
Kesian N, kerana takmao melayan garf dan mengiyakan saja apa garf cakap, garf gunakan cara tu nak memecahbelahkan aku dgn AAR, aku dgn N dan AAR ngan zombie.
Aku sayang semua kawan-kawan aku, yang baru dan yang lama. Semua ada keistimewaan memasing. Semua unik dan perlu dihargai setiap satunya.
Dengan ini, aku berdoa semoga Allah tunjukkan pada garf bahawa apa dia buat tu salah, dan semoga dia cuba ubahlah cara hidup dia.. takde maknanya buat orang lebih bencik kat kao... aminnnn.

2 comments:

  1. ko brief case ler kat haku sapa n sapa aar sapa zombie itew? adakah ia itu lagu zombie dari cranberies yang homputeh itew nyanyi zombie zombie zombie zombie..hehehehehe, zombie zombie... bla bla nyeng nyeng nyeng

    ReplyDelete
  2. akak libra,
    ko still no one dlm kategori melayannnnn... hik!

    ReplyDelete