Friday, June 24, 2011

hari jumaat datang lagi dengan ketakutannya

lama tak menulis kat blog akak ni.. windu you..
itulah dia, sehari tak tulis, dah rasa kosong.. mmg akak suka menulis ni... lebih2 lagi kalu dapat menaikkan semangat akak utk terus bersaing dalam dunia perniagaan ini!

meh kita lihat apakah ketakutan2 yg biasa bagi peniaga2 baru.
sebenarnya ada 4 jenis ketakutan:

1. ketakutan menjual - ramai yg anggap menjual tu memalukan dan boleh menghilangkan egonya.. kita kena ingat, nabi kita dulupun penjual.. atau peniaga . Sabdanya "..dan sesiapa yg mencintai aku dia akan duduk bersamaku di dalam syurga ini ". (peniaga yg jujur akan bersama dgn rasulullah dalam syurga nanti)

2. ketakutan ditolak/dibantah - bila kita cerita, ajak, kongsi bisnes, org taknak, so what?.. hehe.. hati seseorang tu bukan kita yg pegang, tapi Allah yg pegang... jadi, sebelum jumpa sesiapa kita nak share tu, elok kita sedekahkan fatihah pada org tu.. dapt jugak kita pahala, moga2 Allah bukakkan hati dia, kan?

3. ketakutan diketawakan - manalah nak letak muka kalu org ketawakan, kalu org tau aku jual produk senang berak.. produk mengetat.. alamak.. nak malu kenapa.. bukannya kita pi mencurik, tu patutlah maluu.. yg penting kita tau kita buat tu betul, teruskan je.. lama2 mereka tak ketawa dah.. sbb kita serius!

4. ketakutan mengaut untung dari sahabat handai - maknanya jgn takut mengambil untung, kerana itulah perniagaan, kalu tak untung, buatper meniaga, ye tak, jgn jual cara murah, kerana melanggar etika,rugi pulak, tapi harus ingat.. perniagaan harus ada untungnya, baru buleh berkembang.. haa

cukup ini dulu perkongsian akak .. banyak lagi dalam kepala nih.. nanti kita kongsi lagi, okey!

sementara itu.. sesiapa yg masih mencari2 peluang perniagaan, walaupun masih teragak2 atau dah bersedia, tapi tak tau nak venture into what business, just give me a call, make your appointment..

Bayaran paling lumayan di dunia ini ialah kerja2 KEUSAHAWANAN!!

kak su bidadari - 014 7242 338

No comments:

Post a Comment