Monday, February 12, 2007

Semalam dan kelmarin

Semalam, Ahad 11 Feb 2007

Kanda kena kerja, so he decided to buy nasik lemak from simpang 4 at Kak Ani's stall. But tak meniaga pulak kak Ani tuh.. so, kanda kena beratur nak beli breakfast kami. That's whyla aku sempat tunggu Amal, Ameer and myself siap mandi, bancuh milo, baru kanda sampai.

Then, Amal gi Taekwondo. Aku soh dia pi sendiri, aku punya la mengantuk beb. Ameer layan tengok tivi sendiri. I told him not to disturb umi, i want to ngorok. Donno la why so the sleepy feeling. Adik the very understanding one. Kanda kata balik tatau bila, so aku pun pakat tido!!!

Amik Amal from school at 12.30. Mak pun nak ngikut. Dia siap belanja kami makan aiskrim masa tunggu bebudak ni habis taekwondo. Mak free rupanya, nenek takde. Nilah masa dia nak ke sana sini berjalan.
Sampai rumah, terus tukar baju nak gi pengantin pulak. Hmm.. gantung periuk, takyah sesusah masak, makan kenduri jer... Ameer ikut, tapi makan nasi putih kosong jer.. Senang kan? Pengantin ni bagi door gift lain sket, siap bagi small labu sayung (shape like teko) warna kuning. Very nice... i like it! Orang punya la ramai, parking punyalah susah beb. Dahlah panas ya amat, kena park jejauh pulak.

Petang, lepas bangun tido (which Adik so efficiently kejutkan), buat roti telur makan ngan anak-anak aku dan Aliff and Harith. Siap-siap terus pegi taman BBS, jogging. Berpeluh sakan beb. Tak lama tu, makyang menyusul, bawak bola nak main basketball. So, share la satu court dengan bebudak main bola sepak, kami main basketball. Letih but sronok... Makyang siap bawak bekal cekodok lagi, siap ngan sos nak mencicah... hik!

Kanda sms kata balik malam. Sure lewat malam. Aku bosan betul kalau cuti kanda takde, but since dia dah lama tak kena kerja time weekend, maka aku redhakan je la. Apa pun yang boleh aku lakukan? Aku sendiri tak boleh nak buat part time ker, over time ker nak menambahkan pendapatan keluarga. Biarkan kanda yang kerja lebih. Dah dia kan ketua kuarga, tak gitu?

Malampun aku tak masak. Kanda takde, no mood for cooking. Anak2 macam understanding jer. Buat donno jer memasing. Makan jer la roti coklat yang umi beli tadi masa balik dari taman tu kan? Pastu tido sebab letih sesangat! Bagus, cepat tido, cepat aman rumah ni! Boleh aku concentrate on my faveret tv show.. supernatural.

Kanda balik like almost 11pm, gitu. Beli mertabak jer dua keping. Makan sendiri, then aku dah lolap.


Sabtu, 10 Feb 2007

Ko boleh percaya tak aku dah dapat surat amaran terakhir dari Syabas sebab bil air dah tertunggak sebanyak RM51.30? Huiyo, banyak nyer. Keji tak? Belum pun sampai RM100 dah dapat surat merah tu, bagi amaran. Efficient betul pengurusan air kat Mesia nih. Padahal ada cagaran RM100 tuh. Kenapa tak tolak jer sesiap? Abis, cagaran tu untuk haper pulak?

Aku purposely bangun lewat sebab aku cuti. Dah kiss kanda gudbye, dia gi kerja, aku sambung tido lagi... hmm syahdu beb. Tapi, memang tak boleh lewat mana pun. Adik mesti kaco punya. Mai kat aku nak bermanja la, since ayah da pegi kerja, dia pun tumpang tido ngan umi pulak.

Perut lapau pun jadi sebab tak boleh lena, maka aku sms makyang ajak dia pekena teh. Makyang rupanya dah kuar, ngantar laki dia gi kerja. She said on her way back, memang nak bekfast sama aku ngan mak sekali. Jadi, kami pegilah keluar. Mak nak pegi NSK, maka kami bawaklah. Aku takde banyak mende nak beli, maka aku ngekor jer la. Sopping-sopping camni pun makan 1/2 hari gak. Penat jugak. Peluh-peluh basah kepala si Ameer. Nak naik tingkat 2 NSK, tak tercapai jugak hasrat dia. Hmm...

Petang pegi taman, main badminton. Kanda sms kata on his way... but kami pun dah on our way to the park. Dia memang takmo pegi kalao kita ajak, so dia dok ajer lah kat umah.

Malam kanda tanya nak pegi mana? Takde kemanapun, aku dah siap memasak sumer, makan then tengok tv la... Bosan kan?

3 comments:

  1. hihihihihiiii...
    akak nie kelakar la..ingat kan in person je kelakar,rupa2 nya menulis lagi lawak...nak terputus usus kecik perut saya....huahuhauhau..

    ReplyDelete
  2. Iyo ko? maknenyer, i can make others laugh... bagus beb. Itu skill gak, kan?

    ReplyDelete
  3. so, boleh ler ko masuk raja lawak astro....?

    ReplyDelete