Wednesday, April 19, 2006

Great place to work


Ha, gambo di atas ni adalah sebuah cafe. Kat tingkat 10 di bangunan WSD. Di sinilah sejak beberapa bulan lalu tempat aku melepak, borak borak, makan, minum, tengok tv, astro, gossip, tanya kabar selama sejam almost every day. Antara my favourite place in the office. Salah satu nya sebab opis tu ada buat kempen "great place to work (gpw)". Memangla kelas opis ni. Aku suka, kemudahan yang disediakan tip-top gitu. Walaupun begitu, ramai juga yang belah ke tempat lain. Ada kata, kerja terlampau banyak. Ada kata, gaji terlampau ciput. Kebanyakannya semua kata, dapat kerja yang lebih baik di tempat yang lebih baik.

One other reason for people to leave is that they have got good trainings before and on the job and a few years of experience, but as the company, how shall i say it ... sentiasa membiarkan staff dijenguk oleh majikan lain, sedangkan kebajikan staff kurang diberikan perhatian. Pintu depan buka, but pintu belakang tak berkunci, gitu laa. Ramai staff pegi coz they feel less appreciated. Apa-apa pun, kalao hijrah untuk yang lebih baik, well, go ahead. Your life, you make the choice.

Suddenly, i remember my 2 good frens. CT Zainab and CT Zaiton. Both have found out things that have changed their lives completely. Dedua nama pun dekat dekat yek? Zainab have been working with Company A for almost 15 years. Last 2 years, the company has been taken over by a "liquor" company. Kenapa nak subahat kalau dah tau terang-terangan? I really "tabik spring" on her decision to leave. Bak kata mak dia, rezeki ada di mana-mana. Zaiton plak, memang still kerja ngan Company Omputih. She was the one who organized the company's annual dinners, company trips and many other functions. Tapi recently she backed out.. knowing ("dah terbuka hati") the fact that dia pun subahat sama bila dalam majlis-majlis tu kebanyakan staff yang attend, akan mabuk-mabuk selepas makan dan berparty. Dia dah lepas tangan dalam kerja-kerja organize mengorganize ni. Syabas to my 2 frens... kata iklan teh tu... yang baik berterusan.

Ameer da lena, amal pulak masih berangan angan. Kanda dah jauh peginya.. i can hear his snorrrinng from here. Dasat ekk? Itu la orangnya yang menemani tidoku setiap malam. Sayang kanda.

Ok la, sampai sini dulu.
Adios 22.47pm

1 comment:

  1. pasai kerja ni... aku dari mula grads sampai sekarang dah banyak tempat aku dah kerja dah. Jadi bila umur dah naik naik dan naik, badan pun naik naik naik... aku dah malas plaks nak cari kerja. Lagipun kerja ni bergantung pada superior kita, kalu ok. semua ok beb. aku malaslah nak bersaing ngan sesapa nak tengok masih lagi laku ke tidak di luar.... apa motifnya. Kita ni kerja utk gaji. apa career advancement yang boleh kita pergi. We are still like this. Kalau nak career advancement tukar line ke management line or masuk bisnes je. Tapi dengar crita ada org dari line bisnes masuk ke line cam kita jugeks.

    ReplyDelete